Jovenker Oktatási Stúdió felirat

Japán minimalizmus a lakberendezésben: Kalóczkai Marianna

altAz európai ember számára a ház az otthont jelenti. Otthonunk berendezésekor éppen ezért fontos a stílusválasztás. Az sem ritka, hogy stílusok kombinálásával alakítjuk ki a számunkra legideálisabb enteriőrt. A stílusválasztásban különböző szempontok szerint dönthetünk: funkció, praktikum, design, ár.

A japán lakberendezés egyik alappillére a funkcionalizmus. Különösen jól alkalmazható, ha nem szeretjük a zsúfolt szobákat, túldíszített textileket, vagy ha a lakás egyes helységeiben kevés a rendelkezésre álló tér. A stílus egyaránt kialakítható kis alapterületű lakásokban és a nagy alapterületű családi házakban.

A japán lakberendezési stílus azonban sokkal több, mint néhány leegyszerűsített bútor és szőnyeg. A japán kultúrát és lakberendezési stílusukat a zen filozófia határozza meg. A zen egyszerűségre tanít és megmutatja, hogy hogyan tudunk megszabadulni a felesleges dolgoktól. Rendezett, letisztult környezet megteremtésére ösztönöz. Ez a filozófia a nyugati designereket is megihlette és a minimalista stílus kifejezetten a japán kultúrára épülve nőtte ki magát önálló irányzattá.


altA japán stílusú lakberendezésben nincsen sok bútor, enteriőrjében nagyon kevés a forma, letisztult vonalvezetés, nyugalmasság a jellemző. Azokat a berendezési tárgyakat kedvelik, amelyeket lehet mozgatni, összecsukni, egymásba helyezni, szem elől gyorsan el lehet tüntetni. A tárgyak és a bútorok kettős funkciót látnak el, és használat után, gyorsan összecsomagolhatók. A hálószoba például pillanatok alatt nappalivá alakítható az alvószőnyegek feltekerésével, és a nappali berendezési tárgyainak kipakolásával, melyeket a szekrényben tárolnak. A szobákban a kisasztal vagy ládika jelenti a fókuszpontot, a foteleket kényelmes nagyméretű ülőpárnák helyettesítik. Japán lakberendezési jellegzetesség a mai is használt papírfal, amely tolóajtóként térelválasztó funkciót tölt be. A hálószoba elmaradhatatlan berendezési tárgya a rizslámpa. A japán fürdőszoba nem maga mutogató, természetes színeket és anyagokat használnak, mellőzve minden kontraszthatást. A lakás más helységeiben használt színek, a karmazsinvörössel vagy a naranccsal tompított fekete-fehér erősen befolyásolja a lakás hangulatát, nem mindenki képes elviselni ezt az uralkodó stílust.  A bútorok anyaga a bambusz, cédrus, cseresznye és a mahagóni. Textilekben a durva kender, a lenvászon, a pamut és a selyem használatosak.

 alt

A falakon nincsenek színes, tarka képek és tárgyak, hanem megfelelően kialakított hangulatos fény teremti meg az otthon harmóniáját.                                                        A mai rohanó világunkban a japán stílus egyre népszerűbb, hiszen egyszerűsége kiegyensúlyozott, nyugodt légkört áraszt, és enteriőrje kitűnő a meditáláshoz és pihenéshez.

altalt

Oszd meg ismerőseiddel