Jovenker Oktatási Stúdió felirat

A lakás dekorálása, díszítése

alt1. Az enteriőrökben elhelyezhető épületszobrászati termékek fajtái: 

 • Belsőtéri stukkó
 • Dongaboltozat és keresztboltozat
 • Beltéri párkány (rejtett világítással)
 • Lépcső, korlát,
 • Oszlop, oszlopfő
 • Ablakkönyöklő, nyíláskeretező
 • Kandalló
 • Pultlap

2. Burkolatok díszítése, díszburkolatok kialakítása: 

A díszburkolatok természetes anyagokból, cement és terméskő felhasználásával készülnek.


A burkolólapok felidézik a természetben lévő különböző kövek alakját, színét és formáját. Kiválóan alkalmasak lábazatok, kandallók díszítésére és egyedi stílusú lakások és üzlethelyiségek kialakítására. A viszonylag könnyű elemeket elasztikus és diszperziós ragasztó felhasználásával ragaszthatjuk betonra, téglára, gázbetonra, YTONG-ra.

3. Festett felületek dekorálása, díszítőfestészeti technikák. 

Mintahengerezés: 

A mintahengerezés eredménye egy érdekes és hatásos felület. Sokféle olyan mintázóhenger kapható, amellyel háromdimenziós hatást lehet elérni. A mintázó festéket hengerrel, kb. fél méteres csíkokban kell felvinni, majd a nedves festéket azonnal a henger forgatásával megmintázni. Ez a munka akkor a legsikeresebb, ha két ember végzi: az egyik fölhordja a festéket, a másik pedig mintáz.

Szivacsozásos technika: 

A szivaccsal történő pontozó festés az egyik legkönnyebben használható mintázó technika. Egy élénk minta elérésének érdekében két színt is használhatunk. Az alapréteget felfestése után a falat hagyni kell megszáradni. Utána a szivacsot a festékbe mártogatva alakíthatjuk a mintát.

Kitakarításos technika: 

A kitakarni kívánt felület mintáját kitakarjuk ragasztószalaggal. A kívánt felületet egy kis hengerrel, vagy ecsettel fessük le, majd vegyük le a a festőszalagot amíg a festék még nedves, így a szalag könnyen leválik a falról és a kontúrokat tisztán hagyja.

Sablonok, stencielzés: 

Megmintázhatjuk az egész falat és így a falfelület egy tapéta hatását kelti majd, vagy kihangsúlyozhatjuk a szoba egy-egy részét egy-két minta felfestésével.

Antikolás: 

Sokféle módszerrel hozhatunk létre ilyen régiesnek tűnő festékbevonatot. Az egyik leghatékonyabb megoldás töredezett felületet adó lazúrfesték használata. Hordjunk fel egy alapréteget a falra. Erre a célra inkább az élénk, világos színű festékek felelnek meg, mert jobban érvényesül a színük a vékony repedésekben. Ezután bőségesen hordjuk fel a töredezett felületet adó lazúrfestéket. Nagyon fontos, hogy azonos irányú ecsetvonásokkal dolgozzunk.

4. Dekortextilek fajtái és alkalmazásuk. 

 • Dekorfüggöny: Len, pamutvászon, csipke, muszlin, bársony, zsenilia, damaszt, brokát, selyem, gyapjú, jacquarde, organza, taft (sprőd  organza)
 • Sálfüggöny
 • Vitrage függöny
 • Drapéria(= ha nincs sötétítő szerepe)
 • Sötétítő függöny
 • Ágytakaró, díszpárna
 • Terítő
 • Szőnyeg
 • Bútorhuzat

5. Élő növények és virágkötészeti produktumok alkalmazása a lakás dekorálásában. 
A szobanövények azok a jól alkalmazkodó, cserépben nevelhető trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékről származó, levelükkel, virágukkal vagy alakjukkal díszítő növények, amelyek a lakás száraz levegőjét, vagy nemtörődésünket hosszabb-rövidebb ideig elviselik.

Csoportosításuk: 

 • Levéldísznövények
 • Pozsgások
 • Virágos szobanövények

Virágkötészeti produktumok: 

Asztali csokrok élő virágból (alkalmi vagy hétköznapi), szárazvirágból készült asztali vagy falidíszek. A szárazvirágból készült díszt olyan helyiségekbe is kerülhetnek, amelyek kevés természetes fényt kapnak, vagy ahol nem megoldható a dísznövény állomány rendszeres ápolása, gondozása. A 70-es évek szalma-, és sóvirágos szárazvirág-együtteseit felváltották a modern, természetességet sugalló, lágy színekkel dolgozó kompozíciók, térdekorációk. A modern virágkötészet dolgozik éppúgy ágakkal, egzotikus termésekkel, magokkal, levelekkel, mint tartósított virágfejekkel.

Ikebana: A hagyományos japán virágrendezés művészete. Az ikebana kompozíció a nyugati virágkötészettől eltérően nem a tömeggel hat, hanem inkább az üres terekkel dolgozik. Színekben visszafogott, kevés anyaggal próbál erős kompozíciós hatást elérni. A szimmetria helyett inkább a kiegyensúlyozott aszimmetriát alkalmazza, mellyel a természet teljességét szimbolizálja. A teljesen kinyílt virágot ritkábban alkalmazza, főleg bimbót, rügyező, vagy száraz ágat, száraz levelet alkalmaz, az élet változását, és a múlandóságot jelképezve.

6. Képző- és iparművészeti alkotások műfaji csoportosítása, és ezek alkalmazása a lakóenteriőrökben.

Képzőművészet: grafika, akvarell, olajkép, pasztell, fotó, ikonfestés, rézkarc, szitanyomat, japán kalligráfia, mozaik, restauráció
Iparművészet: forma- és divattervező, kerámikus, ötvös, bőrműves, gyöngyfűző, díszműkovács, üvegműves, népi iparművész, textiltervező, fafaragó, szobrász

7. Hangulatvilágítás, díszítő világítás, ill. a dísztárgyak, dekorációs felületek megvilágítása 

A mennyezeten kialakítható olyan párkányszerű széles szegély, amelynek aljába süllyesztett armatúrás halogénlámpákat, vagy a szegélye mögé kompakt fénycsöveket szerelhetünk.

A halogénlámpás lámpatestek az oldalfalakra és a padlóra vetített fényei érdekes hatást keltenek, míg a szegély széle mögé rejtetten elhelyezett fénycsövek a mennyezetet világítják meg egyenletesen, s az innen visszaverődő fény biztosítja a szoba szórt fényű, visszafogott világítását.

A szoba kellemes megvilágítását az oldalfalakon elhelyezett lámpákkal is megteremthetjük. A fali lámpákat célszerű kissé a szemmagasság fölé felszerelni, figyelembe véve, hogy merre vetítik a fényüket.

A hangulatos esti fényviszonyokat bútorvilágítással is megteremthetjük. Ezt főként összefüggő szekrénysoroknál lehet egyszerűen megoldani. Elég egy, a szekrények frontfelületén túlnyúló párkányléccel ellátott és a bútorok fedőlapjára erősített toldólap, amibe már könnyűszerrel beerősíthetők a süllyesztett armatúrás, esetleg szögbe állítható halogén lámpák. Vitrines szekrényeknél hatásos a belső megvilágítás. Ez persze akkor igazán dekoratív, ha a polclapok üvegből készültek.

A képmegvilágító lámpákkal természetesen a falra akasztott képeinket is hangsúlyosabbá tehetjük. Az a lényeg, hogy a lámpa fénye a teljes képet világítsa meg, mégpedig a lehető legkevesebb zavaró reflexió nélkül.

Feszített álmennyezet (újdonság): a világítás a feszített álmennyezet felett kerül kialakításra, a fényt az álmennyezet anyaga átereszti, ezáltal egy nagy egybefüggő világító testnek tüntetve fel a felületet. Felhasználása sokrétű: uszodák víztükrei felett, irodákban, üzlethelyiségekben, lakóterekben.

8. Magánélet ünnepeihez, eseményeihez igazodó alkalmi dekorációk 

 • Születésnap: lufi, fali díszek, szerpentinek, lampionok, dekorációs füzérek
 • Házassági évforduló
 • Karácsony: adventi koszorú, karácsonyfa, gyertyák, girlandok, ablakdíszek, karácsonyi terítő, szalvéta, világító füzérek, fagyöngy
 • Húsvét: festett tojások, húsvéti terítő, szalvéta, nyuszis/csibés tárgyak, ablakdísz
 • Szilveszter: lufi, szerpentin, füzérek
 • Farsang: maszkok, lampionok, füzérek, fali díszek

Oszd meg ismerőseiddel